Duurzaam je huis verwarmen: wat is het alternatief voor gas?

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat we in Europa problemen ervaren met gas. De gasprijs is enorm gestegen sinds het Russische leger Oekraïne is binnengevallen eind februari en de gaskraan deels heeft dichtgedraaid. Daarna is het ietwat gestabiliseerd, maar nu in de zomermaanden is er weer een piek volgens een recent artikel van NOS. Het is op dit moment niet meer alleen een kwestie van oplopende kosten, maar ook een tekort.

Daarnaast wil Nederland in 2050 aardgas vrij zijn. Een heel ambitieus plan waar we stapsgewijs met zijn allen naartoe werken. Kortom: reden genoeg om een manier te vinden om zonder gas je huis te verwarmen.

In dit artikel vertellen we je graag meer over de alternatieven voor gas. Lees verder of kom in contact met ons team.

Waarom je huis of bedrijf verwarmen zonder gas?

De kosten blijven stijgen door externe omstandigheden
Er gebeurt veel in de wereld en daardoor ook in Europa. Door de huidige situatie maakt Duitsland zich zorgen over het tekort aan gas dit jaar. Gelukkig zullen we in Nederland niet zo snel een tekort hebben. We hebben in ons land namelijk ook eigen bronnen aan gas en beschikken over een opslag. Wel gaan we de sterk stijgende gasprijzen, net zoals de rest van Europa, voelen in onze portemonnee.

Iedereen is bezig met duurzame alternatieven
Daarnaast is de noodzaak om van het gas af te gaan niet alleen iets voor de korte termijn of vanwege de oplopende kosten. Al jaren worden steeds meer woningen afgekoppeld van het aardgas om plaats te maken voor duurzame energie voor verwarming en water. Dat is ook in lijn met de plannen die de overheid heeft. Traditionele HR-ketels, CV-ketels en gaskachels verdwijnen langzamerhand naar de achtergrond en maken plaats voor nieuwe gasloze warmtebronnen. Op deze manier zorgen we samen voor minder uitstoot.

Wat zijn de alternatieven voor een traditionele gasverwarming?

In de zoektocht naar een duurzame manier om je huis te verwarmen is het belangrijk om eerst te weten wat het alternatief is voor aardgas. Alternatieven voor gas zijn bijvoorbeeld de windparken op zee, zonnepanelen of restwarmte van industrie. Met deze duurzame bron van energie kun je bijvoorbeeld kiezen voor een warmtepomp, elektrische vloerverwarming of infrarood warmtepanelen om je woning mee te verwarmen.

Daarnaast is het heel belangrijk om de isolatie van de woning zo goed als mogelijk op orde te hebben. Wil je meer weten over hoe je stapsgewijs bespaart op de energierekening of volledig van het gas af kan gaan? Bekijk dan dit artikel van Milieu Centraal: Stappenplan aardgasvrij wonen

Infraroodverwarming als alternatief voor gasverwarming

Infrarood warmte verwarmt niet de lucht maar juist de objecten waardoor een evenwichtig warmtegevoel ontstaat. Vergelijk het maar eens met de zon. Dit is onze grootste natuurlijke infraroodverwarming. Want terwijl het buiten vriest kun je op een strakblauwe dag gerust in het zonnetje zitten. En dat is alleen maar mogelijk door de overvloedige infraroodstraling die de zon afgeeft. Warmtepanelen werken op precies dezelfde wijze. De objecten in de ruimte absorberen de warmte en geven die langzaam weer af. Een constante temperatuur, die per ruimte of zelfs per zit- of werkplek ingesteld kan worden, zorgt er bovendien voor dat de ruimte sneller warm aanvoelt. Dat bespaart op energie en dus ook op de kosten.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken: Infraroodverwarming geeft géén licht. Dus ook geen rood of amberkleurig licht.

Dit wil je ook lezen